Ενεργειακοί Διάλογοι 2014: Εναρκτήρια εκδήλωση

Η Εναρκτήρια Εκδήλωση των “Ενεργειακών Διαλόγων” έλαβε χώρα την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στις 11.30 στην Αίγλη Ζαππείου στο πλαίσιο του Πολυσυνεδρίου Capital & Vision 2014, μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης και του Energypress αποσκοπούσα στη συγκρότηση ενός ανοικτού επιστημονικού διαλόγου για θέματα μείζονος σημασίας της ενεργειακής αγοράς. 

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, η οποία είναι αφιερωμένη στις ρυθμιστικές πτυχές της αναδιάρθρωσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμμετείχαν εκτός τυο Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ο κ. Μίλτος Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), ο κ.Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Αναστάσιος Γκαρής, Πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, ο κ. Γιώργος Στάμτσης, Γενικός Διευθυντής του ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο κ.Παντελής Κάπρος, Καθηγητής ΕΜΠ, ο κ. Αντώνης Κοντολέων, μέλος του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), ο κ. Ιωάννης Τσιπουρίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΕΤΑΕΝ και ο κ.Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Πρόεδρος του νεοσύστατου Ελληνικού Συνδέσμου Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Την επιστημονική επιμέλεια των “Ενεργειακών Διαλόγων” θα έχει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης, Καθηγητής Α.Μεταξάς, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και επ. Καθηγητής Δικαίου Ενέργειας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Η εκδήλωση  επικεντρώθηκε στους εξής τρεις άξονες:

– Σχεδιασμός της Προσαρμογής της Εγχώριας Αγοράς Ηλεκτρισμού στις Απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Στόχου (EU Target Model)

– Αναδιοργάνωση του εθνικού Μηχανισμού Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΜΔΙ)

– Δημιουργία ρυθμιζόμενης προθεσμιακής αγοράς για την πρόσβαση προμηθευτών σε ηλεκτρική ενέργεια από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή (Δημοπρασίες ΝΟΜΕ).

Οι εισηγητές κλήθηκαν να δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε προκαθορισμένα ερωτήματα, οι εισηγήσεις, δε, πρόκειται να εκδοθούν για να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση οι επαγγελματίες του χώρου, οι πολίτες, οι ερευνητές, και ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός νέων επιστημόνων. Το αρχειακό αυτό υλικό θα είναι εσαεί προσβάσιμο μέσω ειδικού section στο πόρταλ energypress.

Η συνολική πρωτοβουλία αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν αρχίσει ήδη να συγκροτούνται εξειδικευμένα διεπιστημονικά μεταπτυχιακά προγράμματα με έμφαση στην ενεργειακή ρύθμιση.

Για να δείτε το άρθρο με τις απόψεις των φορέων της αγοράς ηλεκτρισμού για target model, ΝΟΜΕ και ΑΠΕ όπως δημοσιεύθηκε στο Energypress, πατήστε εδώ.

Για να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα και ρεπορτάζ από την εκδήλωση, πατήστε εδώ

 

Share

Subscribe to our Newsletter!

Sign up to receive environmental news and updates!